Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak ciddi, esnek ve ötümlü bir yapıda olmalı, kıvrak bir aromaya ve intizamlı yanmayı katkısızlayacak yanıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf necip ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı yüce miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideer en özen etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğru bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tabiat yada kâm maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. kül saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve mideime anık saymak mideindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde mideilen bir puro mefkûre nem değerlerinde mideiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine bakarak oldukça yaraşır ve mideilebilir en ilahî değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken farklı bir nefer bu nem değerinin puroya yazık edilen bir ölçü bulunduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem ayırtı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkonuimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değkonutirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, tütün azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, mideimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna ahit ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yavuz ölçü bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız özdek averaj 6 kamer içerisinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan müstakil olmadığı midein belirli bir ahit içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca zait hararet değkonuimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri kurmak midein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu ölçü iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz yüce nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o ahit farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çallıkışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en yavuz yöntem olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem alma hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. şeb gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde yüce nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak durağan bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.