Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak ciddi, esnek ve tatlı bir strüktürda olmalı, aynalı bir aromaya ve sistemli yanmayı katkısızlayacak katıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf eksiksiz yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça erdemli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet muhik bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada tat maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tamlık muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bâtınime hazır yaklaştırmak bâtınindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada bâtınilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde bâtıniliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu rutubet değerleri de kimisine bakılırsa gayet müsait ve bâtınilebilir en tam değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken diğer bir özlük bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir kıymet bulunduğunu ve katiyen bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk rutubet farkı ortada gidip gelmeden daima aynı rutubet değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değdavranışimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet değerleri neyi değdavranıştirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve bâtınimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça tütün artar, bâtınimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna çağ ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en eksiksiz kıymet bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah özdek yaklaşık 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet tesviye üzerine müesses bu düzen sıcaklıktan hür olmadığı bâtınin belli bir çağ içerisinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor süresince rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca şu denli sıcaklık değdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet kıymeti bulmak bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kıymet iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz erdemli rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in daim ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile beraberinde gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bâtınin en eksiksiz seçenek olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Tün gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde erdemli rutubet değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.